"För oss är det viktigt att kunden tas på kundens språk."

FRANK SUNDQVIST, FÖRETAGARE, PAVIS

"För oss är det viktigt att kunden tas på kundens språk."

FRANK SUNDQVIST, FÖRETAGARE, PAVIS

Case » Pavis och Mr. Bank

Pavis och Mr. Bank

Vem skulle ha trott att bröderna Sundqvist skulle bli företagare, att de skulle bli med två företag under ett år och att båda av företagen skulle vara inom restaurangbranschen? Detta förutspådde de inte varken själva eller föräldrarna – men nu står bröderna stolt bakom sina framgångsrika företag och verkar hjärtligt glada över sina beslut om att bli företagare – trots att dagarna är långa och ansvaret skyhögt.

Två bröder, en fru och en hel massa duktig personal. Dessa är stöttepelarna bakom de två Jakobstad -restaurangerna Pavis och Mr. Bank, som bröderna Kim och Frank Sundqvist startade tillsammans med Franks fru Emma Sundqvist. Restaurangbranschen var kanske aldrig ett självklart val för Kim och Emma, men som tur hade Frank både kunskap och erfarenhet från branschen. Förutom detta var han även väldigt duktig på att övertala.

- Jag har varit intresserad av branschen ända sedan jag var liten pojke. Efter mycket resande och några år på restaurangbranschen i Vasa upplevde jag att det var dags att komma hem.

Franks flytt till hemorten förverkligades när bröderna bestämde sig för att öppna pizzerian Mr. Bank i Jakobstad. Ett år senare hade de även gjort ett hyresavtal för Pavis.

Pavis Herrfors 7

Pavis Herrfors 1

Mr. Bank slog upp sina dörrar i mars 2015. Den trendiga pizzerian är placerat i centrum av Jakobstad och erbjuder kvalitetspizzor både lunch- och kvällstid. Företagens gemensamma motto ”Mat lagad från grunden med färska råvaror” genomsyrar verksamheten och gör samarbetet mellan företagen lätt. Både ideér och personal kan bytas vid möjlighet och intresse.

- Oavsett att vi har samma värdegrund konkurrerar våra företag inte med varandra. Vi erbjuder väldigt olika maträtter och finns på två helt olika ställen i staden, berättar Kim.

Restaurangbranschen känner av säsongerna vilket också påverkar både personal och kundmängd. Under sommarens högsäsong besöks Pavis av 400-500 lunchgäster dagligen, medan det under lågsäsong även finns tid för privattillställningar och då brukar Mr. Bank istället ha ett högre kundantal. Den unga företagartrion verkar ha snabbt hittat ett koncept som fungerar i Jakobstad.

- Många av kunderna är överraskade att ägarna är så unga, och vissa kan undra i tysthet om vi faktiskt klarar av det här. De som inte hade så stora förväntningarna i början har ändrat sig snabbt, gläds Emma.

Mr Bank Herrfors 2

Mr Bank Herrfors

Båda av företagen har också varit kunder hos Herrfors ända från början. Restaurangerna är väldigt beroende av trygg tillgång till el, oftast under dygnets alla timmar för att garantera att livsmedel hålls fräscha. Ett elavtal som följer listpris gör budgeteringen lätt, samt gör att det är en sak mindre att oroa sig för.

- Valet av Herrfors var ju en naturlig väg att gå. Jag uppskattar att vi har en bekant kontaktperson på Herrfors och att elleverantören är vid behov nära till hands. Vi har dock inte behövt ha så mycket kontakt med Herrfors, men då vet man ju också att allt fungerar som det ska, berättar Kim.

Trion jobbar i en bransch där bra kundservice är en väldigt viktig del av hela upplevelsen, och samma kvalité förväntar de sig även av sina underleverantörer.

- Andra elbolag har ringt och frågat om vi vill byta vår elleverantör. Jag har sagt att jag absolut inte vill byta – inte till ett företag som inte kan mitt modersmål. För oss är det viktigt att kunden tas på kundens språk, tillsätter Frank.

- Vi har haft endast ett elavbrott under vår tid vid Pavis, och då märkte man hur beroende man är av elen. Som tur hände det sent på kvällen, så alla hade fått mat och var mätta i magen, tackar Emma.

Vem är Pavis och Mr Bank?

  • Restaurangerna Pavis och Mr Bank ägs av bröderna Kim och Frank Sundqvist samt Franks fru Emma. Förutom dessa finns det även några andra mindre ägare i företagen.

  • Pavis erbjuder förutom havsutsikt även kvalitets matupplevelser både lunch- och kvällstid, beroende på säsong. Restaurangen har plats för 180 gäster och sommartid finns det ytterligare 160 platser på terassen.

  • Mr Bank är beläget i Jakobstads centrum. Förutom den egna restauranglokalen, delar den trendiga pizzerian en gemensam food court med två andra restauranger.

  • Bekanta er närmare med restaurangernas utbud på: www.pavis.nu samt www.mrbank.fi .

El för restaurangbransch

För att garantera förvaringen av livsmedel, nedkylning av restaurangfastigheter och en överlagt trevlig kundupplevelse, är restauranger beroende av säker el-leverans och snabba åtgärder vid t.ex. elavbrott orsakade av naturfenomen. Ett av våra mål är att stödja våra kunder i att skapa kundupplevelser, som kunden kommer ihåg av andra orsaker än elavbrott.