Görans
Satsar på värmeåtervinning – och trygg, grön el
Folk verkar inte få nog av kebab. Efter drygt två år i nya fabriken bygger Görans ut. Men det är inte bara produkterna som imponerar. Företagets energieffektiva produktionsanläggning i Jakobstad är en av de mest miljövänliga i Finland. Här tillverkas högklassig snabbmat – utan spill.
Det ska vara kyligt i hallarna där Görans stekta, lösfrysta köttprodukter tillverkas. När utrymmena kyls ner leds värmen bort och tas till vara i ackumulatortankar där vatten värms upp till 50–60 grader. Värmen och varmvattnet används nattetid då produktionsanläggningen städas. När de anställda kommer till jobbet nästa morgon brukar vattentemperaturen i tankarna vara 20–30 grader, och så värms vattnet upp igen under arbetsdagens gång. All värme som alstras från produktionen tas till vara och återvinns.
– Vi använder inga fossila bränslen för uppvärmning utan får all vår energi från värmeåtervinning. Den kylda inomhusluften renas och byts ut kontinuerligt, i samband med städningen nattetid är den så fuktig att den evakueras. Vi har LED-belysning i hela fabriken och har kopplat rörelsesensorer till belysningen på alla ställen där det är möjligt. Det är exempel på små saker som också gör skillnad på lång sikt, säger Evert Granholm som är vice vd på Görans.
– Den nya fabriken visar konkret hur vi satsar på modern, miljövänlig och kostnadseffektiv livsmedelsproduktion. Den har öppnat många nya dörrar för oss. Många gäster blir intresserade av att samarbeta med oss, när de ser hur välgenomtänkta processer vi har. Hygienkraven är tuffa inom livsmedelsproduktion, men här gör vi allt på rätt sätt, säger Gustav Granholm som är vd på Görans.
Småningom kommer Gustav att trappa ner och låta sonen Evert ta över som vd för Görans. Flera av Everts syskon är också involverade i företaget, med olika roller.
– Vi har ett generationsskifte framför oss, det ska nog gå bra. Men jag har sagt åt barnen att de ska inte ringa sen och fråga “Pappa, varifrån ska vi få kött?!”, säger Gustav och skrattar.
Tar i bruk egen köttstyckning
I sin tillverkning använder Görans inhemskt kött så långt det är möjligt. Inhemskt nötkött är dock en bristvara och för att trygga råvarutillgången bygger Görans nu en egen styckningsanläggning i anslutning till fabriken. Planen är att börja stycka nötkött där från och med december 2021. I samma veva förstoras frysutrymmena också rejält.
– När det gäller köttavfallet blir en del hundmat, resten omvandlas till biogas. I dagsläget använder vi lite fossil gas som komplement i tillverkningen, för att komma upp i temperaturer på 100 grader som behövs till kokningen, men vi har planer på att övergå till biogas, säger Evert Granholm.
Görans tillverkar sina kebabprodukter med hjälp av en processmetod som kallas extrudering. Kebabmassan sprutas ut på ett band där den pressas till en tjocklek på 1,6 millimeter. Därefter skivas massan till flarn som grillas och fryses in. Så här tillverkas numera de omåttligt populära grillade, lösfrysta kebabflarn som redan länge har varit Görans bästsäljare.
– I dag säljer vi faktiskt lika mycket kyckling- och nötköttsprodukter. Vi började tillverka kycklingprodukter 2016 och de har blivit riktigt populära på bara några år, säger Gustav.
Det får inte bli elavbrott
Elkostnaderna är en stor utgift för Görans, och tillgången på el är helt avgörande för att hålla i gång produktionen. Ett elavbrott innebär att kylningen inte fungerar vilket i sin tur resulterar i att temperaturen blir för hög i utrymmet där köttprodukterna tillverkas. Det får helt enkelt inte bli elavbrott, och skulle det bli problem så måste hjälpen finnas nära till hands.
När Görans våren 2020 började söka efter en ny elleverantör var företaget framför allt ute efter en stabil tillgång på el. Utöver det ville Görans också ha ett stabilt elpris, utan överraskningar. I sin nya miljövänliga fabrik ville företaget naturligtvis också använda förnybar el. I slutet av år 2020 valde Görans slutligen att teckna elavtal hos den lokala elleverantören Herrfors.
– Vi diskuterade med flera olika leverantörer och många av dem pratade fint om grön el, men när vi tittade lite närmare så var det kanske inte så grönt ändå. Herrfors kändes mer äkta, och de erbjöd oss fast el till ett bra pris, i tre år framåt. Det är ett elavtal som ger oss arbetsro, och det är värdefullt för oss, säger Evert.
Samarbetet med Herrfors löper smidigt, allt fungerar som det ska. Görans får den rådgivning som behövs, nästa steg är att planera användningen av solpaneler.
– Herrfors är ett gammalt, österbottniskt företag. Ett avtal hos Herrfors känns som ett österbottniskt handslag. Det är mer värt än ett namn på ett papper. Båda vet vad som gäller och håller det som är överenskommet. Dessutom är det en fördel att vi får tala vårt eget modersmål med Herrfors. Det blir alltid lite enklare då, säger Gustav.
Detta är Görans:
-
Ab Korv-Görans Kebab Oy är ett familjeföretag som grundades i Jakobstad 1988. Företaget tog i bruk sin nya produktionsanläggning i Peders, Jakobstad sommaren 2019.
-
Företaget specialiserar sig på stekta, lösfrysta köttprodukter och såser som säljs under varumärket Görans. Huvudprodukten är kebabkött, som förädlas för olika kundsegment. Till produktutbudet hör också helkötts- och kycklingprodukter.
-
Företagets verksamhet står på fyra ben:
- 30 procent av försäljningen går till livsmedelsindustrin
- 30 procent till storkök (HoReCa-sektorn: hotell, restaurang och catering)
- 30 procent till detaljhandeln (produkterna finns i matbutiker i hela Finland)
- 10 procent exporteras till Sverige och Estland
-
Företaget har 50 tillsvidareanställda, 20 inhoppare och omsätter närmare 18 miljoner euro år 2021. Läs mer om Görans här.
El för livsmedelsproduktion:
Görans märker att allt fler kunder vill veta hur miljövänlig företagets tillverkning är. Satsningen på energieffektiva lösningar och förnybar energi blir allt viktigare, även ur försäljningssynpunkt. Grön el, lokalproducerad el, vindel eller el från vattenkraftverk – vilka energikällor ska driva ditt företag framåt?