"Sähkösopimus Herrforsin kanssa tuntuu pohjalaiselta kädenpuristukselta. Se on enemmän kuin nimi paperissa."

GUSTAV GRANHOLM, TOIMITUSJOHTAJA, GÖRANS

"Sähkösopimus Herrforsin kanssa tuntuu pohjalaiselta kädenpuristukselta. Se on enemmän kuin nimi paperissa."

GUSTAV GRANHOLM, TOIMITUSJOHTAJA, GÖRANS

Case » Görans

Görans

Görans panostaa lämmön talteenottoon ja turvalliseen, vihreään sähköön

Ihmiset eivät näytä saavan tarpeekseen kebabista. Uudessa tehtaassa on ehditty viettää vasta kaksi vuotta, kun Görans laajenee jälleen. Göransin tuotteet eivät kuitenkaan ole ainoa asia, jotka tekevät vaikutuksen. Yrityksen Pietarsaaressa sijaitseva energiatehokas tuotantolaitos on nimittäin yksi Suomen ympäristöystävällisimmistä. Täällä valmistetaan korkealaatuista pikaruokaa – ilman hävikkiä.

Göransin kypsennetyt ja irtopakastetut lihatuotteet valmistetaan viileässä hallissa. Kun tila jäähdytetään, haihtuva lämpö kerätään varaajasäiliöön, jossa lämpö kuumentaa veden 50-60 asteeseen. Lämpöä ja kuumaa vettä käytetään yöaikaan tuotantolaitoksen puhdistukseen. Kun työntekijät tulevat aamulla töihin, säiliössä olevan veden lämpötila on yleensä 20-30 astetta, joka nousee jälleen työpäivän aikana. Kaikki tuotannossa syntyvä lämpö hyödynnetään ja kierrätetään.

– Me emme käytä fossiilisia polttoaineita lämmitykseen, vaan saamme kaiken tarvittavan energian lämmön talteenotosta. Jäähdytetty sisäilma puhdistuu ja vaihtuu jatkuvasti. Yöaikaan tapahtuvan puhdistuksen yhteydessä ilma on niin kosteaa, että se täytyy vaihtaa. Kaikkialla tehtaassamme on hyödynnetty LED-valaistusta, minkä lisäksi olemme asentaneet valaistuksen liiketunnistimet kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Nämä ovat esimerkkejä pienistä teoista, jotka vaikuttavat myös pitkällä aikavälillä, sanoo Göransin varatoimitusjohtaja Evert Granholm.

herrfors gorans web 8303

herrfors gorans web 8297

 

Uusi tehtaamme osoittaa konkreettisesti, kuinka me investoimme nykyaikaiseen, ympäristöystävälliseen ja kustannustehokkaaseen elintarviketuotantoon. Se on avannut meille monia uusia ovia. Monet vierailijat ovat kiinnostuneet yhteistyöstä kanssamme nähdessään kuinka hyvät prosessit meillä on. Elintarviketuotannon hygieniavaatimukset ovat kovat, mutta me teemme kaiken vaatimusten mukaan, sanoo toimitusjohtaja Gustav Granholm.

Lähitulevaisuudessa Gustavin on aika väistyä ja antaa poikansa Evertin siirtyä Göransin toimitusjohtajaksi. Useat Evertin sisaruksista ovat myös mukana yrityksessä eri rooleissa.

Meillä on edessä sukupolvenvaihdos, joka tulee todennäköisesti sujumaan hyvin. Olen sanonut lapsille, että he eivät saa sitten soittaa minulle ja kysyä: “Isä, mistä me saamme lihaa?!”, Gustav sanoo ja nauraa.

 

Oma lihanleikkaamo tehtaan yhteyteen

Görans käyttää tuotannossaan mahdollisimman paljon kotimaista lihaa. Kotimaisesta naudanlihasta on kuitenki pulaa ja raaka-aineiden saannin varmistamiseksi Görans rakentaa oman lihanleikkaamon tehtaan yhteyteen. Suunnitelmana on aloittaa naudanlihan leikkaaminen joulukuussa 2021. Samalla myös pakastimien tarve kasvaa merkittävästi.

Osasta lihajätteestä valmistamme koiranruokaa ja loput muutamme biokaasuksi. Tällä hetkellä käytämme fossiilisia kaasuja tuotannossa, jotta saavutamme kypsentämiseen tarvittavan 100 asteen lämpötilan, mutta meillä on kyllä suunnitelmissa siirtyä biokaasuun, sanoo Evert Granholm.

Görans valmistaa kebabtuotteitaan prosessimetodilla, jota kutsutaan suulakepuristukseksi. Kebabmassa ruiskutetaan suulakkeeseen, jossa se puristetaan 1,6 millimetrin paksuiseksi. Sen jälkeen massa viipaloidaan vuokaan, jossa se kypsennetään ja jäähdytetään. Näin valmistetaan kypsennettyä ja irtopakastettua kebabia, joka on jo pitkään ollut Göransin myydyimpiä tuotteita.

Nykyään myymme itse asiassa yhtä paljon kana- ja naudanlihakebabia. Aloitimme kanatuotteiden valmistuksen vuonna 2016 ja niistä on muutaman vuoden aikana tullut todella suosittuja.

herrfors gorans web 8280

herrfors gorans web 8185

 

Sähkökatkoja ei saa olla

Göransilla on suuret sähkökustannukset ja sähkön jatkuva saatavuus on ehdottoman tärkeää tuotannon jatkuvuuden kannalta. Sähkökatko tarkoittaa, että jäähdytys ei toimi, mikä puolestaan johtaa siihen, että lämpötila nousee liian korkeaksi lihatuotteiden valmistustilassa. Sähkökatkoja ei yksinkertaisesti saa olla. Ja jos ongelmia ilmenee, on avun oltava lähellä.

Kun Görans alkoi keväällä 2020 etsiä uutta sähköntoimittajaa, yritys haki ennen kaikkea vakaata sähkövarantoa. Görans halusi sähkölle myös vakaan ja yllätyksettömän hinnan. Uudessa ympäristöystävällisessa tehtaassaan yritys halusi tietysti hyödyntää uusiutuvaa sähköä. Loppuvuodesta 2020 Görans päätti lopulta allekirjoittaa sähkösopimuksen paikallisen sähköntoimittajan Herrforsin kanssa.

– Keskustelimme useiden eri sähköntoimittajien kanssa ja monet heistä puhuivat kauniisti vihreästä sähköstä, mutta kun perehdyimme hieman tarkemmin, sähkö ei sitten ollutkaan niin vihreää. Herrfors tuntui aidoimmalta ja he tarjosivat meille kiinteää sähköä hyvään hintaan seuraavan kolmen vuoden ajaksi. Nyt meillä on sähkösopimus, joka antaa meille mielenrauhan, ja se on meille arvokasta, Evert sanoo.

herrfors gorans web 8344

Yhteistyö Herrforsin kanssa on sujunut hyvin, kaikki toimii niin kuin pitääkin. Görans saa Herrforsilta myös tarvittaessa neuvoja. Seuraava askel on nimittäin aurinkopaneelien käytön suunnittelu.

– Herrfors on vanha pohjalainen yritys. Sähkösopimus Herrforsin kanssa tuntuu pohjalaiselta kädenpuristukselta. Se on enemmän kuin nimi paperissa. Molemmat tietävät mitä on sovittu ja se pitää. Herrforsin kanssa saamme myös puhua omaa äidinkieltämme, jolloin kaikki on aina hieman helpompaa, Gustav sanoo.

Tietoa Göransista:

 • Ab Korv-Görans Kebab Oy on perheyritys, joka on perustettu Pietarsaaressa vuonna 1988. Yritys otti käyttöön uuden tuotantolaitoksensa kesällä 2019 Pedersissä, Pietarsaaressa.

 • Yritys on erikoistunut kypsennettyihin ja irtopakastettuihin lihatuotteisiin ja kastikkeisíin, joita myydään Görans-tuotemerkin alla. Päätuote on kebabliha, jota jalostetaan eri asiakassegmenteille. Tuotevalikoimaan kuuluu myös täysliha- ja kanatuotteita.

 • Yhtiön toiminta perustuu neljään osa-alueeseen:

  1. 30 % myynnistä tulee elintarviketeollisuudesta

  2. 30 % kaupallisista keittiöistä (HoReCa-sektori: hotellit, ravintolat ja catering)

  3. 30 % vähittäiskaupoista (tuotteita löytyy ruokakaupoista ympäri Suomea)

  4. 10 % Ruotsin ja Viron viennistä

 • Yrityksellä on 50 vakituista ja 20 määräaikaista työntekijää. Vuonna 2021 liikevaihto on lähes 18 miljoonaa euroa. Lue lisää Göransista täältä.

Sähköä elintarvikkeiden tuotantoon:

Görans on huomannut, että yhä useammat asiakkaat haluavat tietää, kuinka ympäristöystävällinen tuotteiden valmistusprosessi on. Investoinnit energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja uusiutuvaan energiaan ovat yhä tärkeämpiä, myös myynnin kannalta. Vihreä sähkö, paikallisesti tuotettu sähkö, tuulivoima tai vesivoimalla tuotettu sähkö – mitkä energialähteet vievät sinun yritystäsi eteenpäin?