"Vaihdettuamme kaukolämpöön säästämme noin 20% vuosikustannuksissa."

JOHAN SUND, TOIMITUSJOHTAJA, SUNDIN PUUTARHA

"Vaihdettuamme kaukolämpöön säästämme noin 20% vuosikustannuksissa."

JOHAN SUND, TOIMITUSJOHTAJA, SUNDIN PUUTARHA

Case » Sundin Puutarha

Sundin Puutarha

Viisikymmentäkaksivuotias yritys Sundin Puutarha on malliesimerkki paikallisesta pohjalaisesta perheyrityksestä. Kuusi sisarusta ja kaksi sukupolvea ovat luoneet toiminnalleen vahvan tuotemerkin, joka houkuttelee asiakkaita sekä läheltä että kaukaa – erityisesti kun on kyse laadukkaista tuotteista ja veitsenterävästä asiantuntemuksesta puutarhan ja vihersisustamisen saralla. Yritys ei ole vihreä ainoastaan kasviensa ansiosta – heidän tilansa lämpenevät nykyään myös Herrforsin vihreän kaukolämmön avulla, mikä osaltaan vahvistaa yrityksen vihreää imagoa.

Sunds Traedgard Jakobstad Herrfors Business

Sundin Puutarha on perustettu Pietarsaareen vuonna 1967 ja sitä luotsaavat eteenpäin Sundin sisarukset jo toisessa sukupolvessa. Yritys kävi läpi sukupolvenvaihdoksen vuonna 2000, kun perustajat jäivät eläkkeelle ja nykyinen toimitusjohtaja Johan Sund otti vetovastuun yhdessä viiden sisaruksensa kanssa.

- Suurin muutos sukupolvenvaihdoksen jälkeen oli uusi myymälärakennus. Aiemmin tilalla oli ainoastaan puurakenteinen kasvihuone, joka samalla toimi myymälänä. Neliömetrien kasvaessa 500 neliömetristä 1500 neliömetriin syntyi mahdollisuus myös muiden tuotteiden myymiseen, ei ainoastaan kasvihuonekasvien, kertoo Johan Sund.

Herrfors Business Sunds Traedgard 12   Herrfors Business Sunds Traedgard 14

Toiminnan ja neliömetrien kasvettua omistajanvaihdoksen yhteydessä, seisoo yritys nyt tukevasti kolmella eri toiminta-alueella: iso puutarha ja kukkamyynti Östanpåssa, perinteinen kukkakauppa kesäkukkineen Pietarsaaren keskustassa, sekä palvelut kuten puutarhasuunnittelu ja -rakentaminen sekä erilaiset hoitotehtävät ja vihersisustus yritysasiakkaiden luona. Yrityksellä on myös aktiivinen verkkokauppa, joka toimittaa kukkatilauksia koko Suomeen.

Puutarha-ala on tunnettu korkeasta sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksestaan. Sundin Puutarha on ollut pitkäikäinen sähköasiakas Herrforsilla ja Pietarsaaren energialaitoksella aina yrityksen perustamisesta lähtien. Marraskuussa 2018 aloitti Herrfors toimittamaan myös kaukolämpöä yrityksen puutarhalle. Nyt Herrfors huolehtii yrityksen sähkön ja lämmön kokonaistoimituksesta, kun taas vanhat raskaalla polttoöljyllä toimineet lämpökeskukset on poistettu käytöstä.

- Suurin syy miksi halusimme vaihtaa öljylämmityksestä kaukolämpöön, oli vanhahko lämpökeskuksemme, joka alkoi lähenemään 40 vuoden ikää. Olimme kahden vaiheilla; joko uusisimme lämpökeskuksen tai vaihtaisimme lämmönlähdettä. Laskelmien jälkeen totesimme, että kaukolämpö oli huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin lämpökeskuksen uusiminen, toteaa Johan.

Aiemmin kulutti yritys noin 80 000 – 100 000 litraa raskaspolttoöljyä. Uudet direktiivit vaativat muun muassa, että raskaspolttoöljyn polttamisesta syntyvät savukaasut tulee puhdistaa. Tämä olisi vaatinut meiltä suuria investointeja, mikä puolestaan antoi potkua uusien lämmityskeinojen etsimiselle.

- Maalämpö oli toinen vaihtoehdoista, mutta se oli myös paljon kalliimpi investointi kuin kaukolämmön käyttöönotto. Maalämpö ei ole myöskään sopivin vaihtoehto kasvihuoneille, sillä se ei suoriudu kasvihuoneiden lämpövaihteluista.

Herrfors Business Sunds Traedgard 6    Herrfors Business Sunds Traedgard 3

Useimmat toimijat alalla lämmittävät kasvihuoneitaan omien turve- tai hakekeskuksien avulla. Jopa tämä olisi ollut vaihtoehtona kalliimpi kuin kaukolämpö.

- Jo 90-luvun lopussa olimme tehneet laskelmia kaukolämmön hankkimisesta. Silloin huipputehontarve oli huomattavasti korkeampi, ja öljy puolestaan oli paljon edullisempaa. Aiemmin vaihto kaukolämpöön ei ollut meille kannattava vaihtoehto, mutta nyt säästämme noin 20% vuosikustannuksissa. Yksi valintaan vaikuttava tekijä oli myös varmuus; kaukolämpö oli turvallisempi vaihtoehto ja ulkopuoliset kantavat vastuun lämmöntuotannosta.

Raskaspolttoöljyn poistuessa on Sundin Puutarha säästänyt yhden kevytpolttoöljykattilan turvatakseen lämmönsaannin mahdollisten kaukolämmön toimituskatkosten varalle.

- Olemme samalla tehneet myös vihreän investoinnin. Sekä kevytpolttoöljy että kaukolämpö ovat ympäristöystävällisempiä kuin raskaspolttoöljy. Nyt seuraamme kulutustamme oman mittarimme sekä Herrfors 24/7 -applikaation avulla. Kaukolämpö on toiminut jopa odotettua paremmin, kiittää Johan.

 

Mikä on Sundin Puutarha?

  • Yritys on perustettu vuonna 1967 Pietarsaaressa

  • Vuonna 2018 oli yrityksen liikevaihto 3,6M€.

  • Yritystä johtavat sisarukset Johan, Carola, Sonja, Barbro, Henrik ja Ove Sund.

  • Yrityksellä on yhteensä noin 50 työntekijää, joista puolet on sesonkityöntekijöitä.

  • Puutarhalta löytyy 0,35 hektaaria kasvihuoneita, joissa he kasvattavat kasveja sekä siemenistä että pistokkaista.

  • Kasvihuoneen lisäksi alueelta löytyy myös 3000m2 ulkopuutarhamyymälä sekä 1500m2 sisämyymälä.

  • Tutustu Sundsin Puutarhan valikoimaan osoitteessa www.sunds.fi

Kaukolämpöä yrityksille

Onko lämmitystavan uusiminen ajankohtaista? Kaukolämpö on paikallinen ja vihreä vaihtoehto, joka sopii lähes kaikkiin kiinteistöihin. Ota yhteyttä saadaksesi selville onko kaukolämpö mahdollinen vaihtoehto myös Teille.