Sähkömarkkinoiden hintakehitys keväällä 2021

ADAM RÖNNQVIST, SÄHKÖNMYYNTIPÄÄLLIKKÖ

Sähkömarkkinoiden hintakehitys keväällä 2021

ADAM RÖNNQVIST, SÄHKÖNMYYNTIPÄÄLLIKKÖ

Ajankohtaista » Sähkömarkkinoiden hintakehitys keväällä 2021

Sähkömarkkinoiden hintakehitys keväällä 2021

Viime vuosi koostui ennätyskorkeista sademääristä, mitkä pitivät sähkön pörssihinnan matalana koko vuoden. Koronapandemia laski samaan aikaan väliaikaisesti sähkönkulutusta, ja madaltanut kysyntä auttoi laskemaan sähkön hintaa entisestään. Lämmin sää piti sähkön markkinahinnan reilusti alle keskitason etenkin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Tästä hyötyi sähkönkäyttäjät, mutta aiheutti lisäkustannuksia sähkönmyyntiyhtiöille. Sähkön keskihinta Suomessa vuonna 2020 oli ainoastaan 28,02 €/MWh.

Vuosi 2021 on alkanut hyvin erilaisissa merkeissä hinnan suhteen edellisvuoteen verrattuna. Vuodenvaihteen jälkeen maaliskuuhun 2021 asti sademäärät olivat vähäisiä ja sää kylmempää kuin tavallisesti. Tämä vähensi Pohjoismaiden vesivoimaloiden vesivarantoja. Maaliskuussa sademäärät normalisoituivat, mikä auttoi säilyttämään kyseisen kuukauden vesivarannot. Maaliskuussa ydinvoimalaitos Olkiluoto 3 sai myös luvan ladata ydinpolttoainetta, mikä myöskin tehtiin välittömästi. Nykyisen aikataulun mukaan Olkiluoto 3 on täydessä sähköntuotannossa helmikuusta 2022 alkaen. Markkinat odottavat, että tämä tuo Suomen hinnan lähemmäksi systeemihintaa, eli teoreettista keskihintaa Nord Poolin jäsenmaiden spot-markkinoilla.

Huhtikuussa 2021 tuulivoimatuotanto oli runsasta ja sää lämpimämpää, mikä vaikutti alempiin ja hetkellisesti jopa negatiivisiin pörssihintoihin. Samanaikaisesti fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähkön hintaan on vaikuttanut rajusti nousseet päästöoikeuksien hinnat. Tämä ilmenee hintaa korottavana tekijänä pörssihinnoissa. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet talouden elpymisen odotusten ja EU:n tiukennettujen ilmastotavoitteiden myötä. Suomen keskihinta tähän asti vuonna 2021 on 45,70 €/MWh, eli 103% korkeampi kuin vastaavalla aikajaksolla vuonna 2020 (22,43 €/MWh).

Määräaikaiset sähkösopimukset suojana rajuilta hintamuutoksilta

Asiantuntijamme seuraavat aktiivisesti sähkömarkkinoiden hintamuutoksia ja pyrimme aina yhteisesti asiakkaan kanssa löytämään juuri hänelle sopivin sähkösopimus. Sähkön hinnasta voidaan tehdä täysin kiinteä tietylle aikajaksolle, mutta sopimus voi myös olla sekoitus kiinteähintaista ja pörssisähkösopimusta sovitun mukaisesti. Ainoastaan mielikuvitus on rajana sähkösopimusta laatiessa.

Muistathan, että voit myös pyytää meiltä tarjousta kauan ennen kuin nykyinen sopimuksesi päättyy. Jos etukäteen tiedämme milloin sopimuksesi on päättymässä voimme aktiivisesti pitää sinua ajan tasalla hyvistä hintatasoista. Jos sopimuksen kilpailutus tehdään lähellä sopimuksen päättymistä, pelivaraa on hyvin vähän parhaan hinnan löytämiseksi. Asiantuntijamme käyvät mielellään aktiivista vuoropuhelua kanssasi ja yrittää löytää parhaan ajan hinnan kiinnittämiseksi.

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää! Sähkönmyynnin yhteystiedot löytyvät täältä.