Miltä näyttävät sähkömarkkinat 2019?

JOHANNA ÖVERGAARD, KEY ACCOUNT MANAGER

Miltä näyttävät sähkömarkkinat 2019?

JOHANNA ÖVERGAARD, KEY ACCOUNT MANAGER

Ajankohtaista » Miltä näyttävät sähkömarkkinat 2019?

Miltä näyttävät sähkömarkkinat 2019?

Sähkönhinnat nousivat viime vuonna tasolle missä ne eivät ole olleet useisiin vuosiin. Korkeat hinnat johtuivat erityisesti kahdesta asiasta. Yksi niistä oli erittäin kuuma ja kuiva kesä 2018, jonka takia vesivoimaloissa juoksi huomattavan vähän vettä. Normiolosuhteissa vesivoimatuotannon osuus on yli 60 % Fennoskandiassa. Toinen syy oli, että EU:n toimenpiteet hiilidioksidipäästöjen kustannuksien nostamiseksi alkoi vaikuttamaan. Hintalappu hiilidioksipäästöille kasvoi 300 % vuoden 2018 aikana, ja on nyt EU:n tavoitetasolla. 

Tämä keväänä sähkönhinnat ovat kuitenkin laskeneet huomattavasti. Sää on ollut luminen, sateinen, tuulinen ja leuto, mikä antaa hyvät edellytykset sääriippuvaisille energiamuodoille. Pientä aaltoilua on kuitenkin nähtävissä päivästä toiseen, joten suosittelemme tarkkailemaan tilannetta sähkönmyyjänne kanssa, jotta takuulla valitsette oikean päivän kiinteähintaisen sähkösopimuksen tekemiseen. 

Entä miltä sähkönhinnat näyttävät tulevaisuudessa? Tämän hetkinen trendi on että Eurooppaan sähköä kuljettavia siirtolinjoja vahvistetaan. Tämä puolestaan tekee sähkön yli- ja alituotannon alueellisten erojen tasoittamisesta helpompaa. Samanaikaisesti tekee se sähkömarkkinoista yhä monipuolisempaa. Tulevaisuudessa näemme erityisesti kaksi ilmiötä, jotka vaikuttavat sähkönhintaan vastakkaisiin suuntiin. Toisaalla tehdään fossiilisista sähköntuotantotavoista poliittisin keinoin yhä kalliimpaa, jotta se pitkällä tähtäimellä voidaan pakottaa pois energiajärjestelmästä. Toisaalla taas otetaan käyttöön uusiutuvia energiamuotoja, jotka ovat yhä enenevässä määrin sääriippuvaisia. 

Uskomme näkevämme yhä suurempia vaihteluita sähkönhinnassa tulevien vuosien aikana. Sään salliessa tulevat sähkönhinnat olemaan matalalla, mutta mikäli sähköä tuotetaan toisin keinoin, on hintalappu suurempi. 

Suorat linkit markkinapaikoille löydätte täältä: 

Sähkön spottimarkkinat: https://www.nordpoolgroup.com/

Sähkön termiinimarkkinat: http://www.nasdaqomx.com/commodities/market-prices

Päästöoikeudet: https://www.theice.com/products/197/EUA-Futures/data